Opatrně s alobalem! Může být příčinou řídnutí kostí, ale nejen to!

Opatrně s alobalem! Může být příčinou řídnutí kostí, ale nejen to!

534

Skoro každá hospodyňka využívá při vaření alobal. Jeho použití při ohřívání, pečení nebo grilování ale není bez nebezpečí pro váš organizmus!

Nedávný výzkum ukázal, že při vyšších teplotách se z alobalu uvolňuje hliník do potravin v množství, které může být lidskému zdraví škodlivé. Hliník se hromadí v kostech a mozku, což může vést k osteoporóze či dokonce Alzheimerově chorobě.

Používání hliníkových fólií je nebezpečné, pokud jsou vystaveny vyšším teplotám. Vyplývá z toho, že je třeba být opatrným, pokud jde o rozšířené kuchyňské triky, pečení nebo grilování s použitím alobalu.

Jeden z autorů nové studie, dr. Zubaidy, zdůrazňuje:

„Čím je teplota větší, tím více dochází k uvolňování hliníku. Dr. Zubaidy rovněž nedoporučuje přechovávat v alobalu potraviny obsahující kyselé šťávy (např. rajčata či citrusy), jež mohou povrch fólie narušit“.

Hliník ovlivňuje mineralizaci kostí, jakož i aktivitu kostních buněk. Jedním z nejčastějších projevů je hyperkalcémie, tedy vysoká míra vápníku v krvi. Dochází k tomu z toho důvodu, že přítomnost hliníku ztěžuje usazování vápníku v kostech, což vede k jeho zvýšenému výskytu v krvi.

Třebaže důkazy tom, že hliník vede ke vzniku Alzheimerovy choroby, nejsou tak průkazné jako v případě osteoporózy, tak jistý vztah je přeci jen patrný. Vědci poukazují na to, že u osob postižených Alzheimerovou chorobou, bylo prokázáno ukládání hliníku v mozkové tkáni.

Na druhou stranu však není nebezpečné používat alobal, a to ať matnou či lesklou stranou, pro uchovávání studených potravin, neboť v tomto případě nebylo žádné uvolňování hliníku pozorováno.

Zdroj: simplecapacity.com

loading...