19 ledna, 2022
Citrusy, které člověku nabízí vitamín C.

Vitamín C – Bez něho se v životě zkrátka neobejdete

Člověk by měl do svého těla přijímat různé typy vitamínů. Není ale pouze vitamín D, který zná bezpochyby každý. Hodně důležitý je také vitamín C. Bez něho by se naše tělo asi jenom stěží obešlo. Jeho nedostatek se obvykle projevuje v podobě mnoha zdravotních komplikací. A co všechno se v dnešním článku dozvíte?

  • Optimální dávka pro dospělého.
  • Ideální dávka pro děti.
  • K čemu slouží tento vitamín?

Doporučená denní dávka vitamínu C

Nejprve se pojďme zaměřit na to, kolik vitamínu C byste vlastně měli konzumovat. Pokud jde o dospělé osoby, obecně je stanovena hranice 80 mg. Odlišné je to u menších dětí, kdy je dávka nižší. S přibližnými hodnotami Vás nyní podrobněji seznámíme prostřednictvím níže uvedené tabulky.

Věk dítěteDoporučená denní dávka
0 až 3 měsíce50 mg
4 až 11 měsíců55 mg
1 až 3 roky60 mg
4 až 6 let70 mg
7 až 9 let80 mg
Jaké je dávkování vitamínem C u malých dětí?

U dětí kolem 10 až 12 let dochází ke zvyšování dávky vitamínu C na 90 mg. Zmínit bychom měli také jednu důležitou informaci týkající se předávkování. Pokud jde o dospělého člověka, v podstatě nemůže dojít k předávkování, protože přebytečný vitamín C je vyloučen. I přesto by při konzumaci zvýšených dávek měli být opatrní především lidé s onemocněním ledvin nebo podrážděným žaludkem.

Vitamín C a jeho přínos pro tělo

Vědět byste měli také to, z jakého důvodu je vitamín C nepostradatelný pro lidský organismus. V první řadě přispívá k posílení imunitního systému. Kladným způsobem působí na nervovou soustavu, minimalizuje fyzické a psychické vyčerpání a podporuje celkové fungování metabolismu. Zároveň je třeba zmínit, že přispívá ke snížení celkového stresu. Je to právě vitamín C, který má značný vliv na tvorbu kolagenu. Ten je nezbytný pro zuby, kosti, cévy a jiné části těla. Bez vitamínu C se zkrátka neobejde nikdo. Ať už jsou to zdraví lidé, sportovci, děti nebo těhotné ženy.

Přijímat ho můžete ve formě nejrůznější potravy. Hodně ho je v kapustě, petrželi, paprice nebo brokolici. Optimální konzumaci můžete podpořit ještě přírodními doplňky stravy.