Zkroťte pálení žáhy: Průvodce antirefluxní dietou

Antirefluxní Dieta

Co je refluxní choroba jícnu?

Refluxní choroba jícnu, zkráceně reflux, je nepříjemný stav, kdy se kyselina ze žaludku vrací zpět do jícnu. Tenhle zpětný chod je způsobený ochabnutím dolního jícnového svěrače, který normálně funguje jako jednocestná záklopka. Typickým příznakem je pálení žáhy, nepříjemný pocit horka za hrudní kostí. Dalšími projevy můžou být regurgitace, kyselá chuť v ústech, potíže s polykáním, kašel nebo chrapot. Reflux postihuje v Česku čím dál více lidí, a to bez ohledu na věk. Na vině je často nezdravý životní styl, stres, ale i některá jídla.

Příznaky refluxu: Pálení žáhy a další

Pálení žáhy je nejčastějším příznakem refluxu kyseliny. Pocit pálení na hrudi, který se může šířit až do krku. Může se zhoršovat po jídle, v leže nebo při předklonu. Mezi další příznaky refluxu patří regurgitace, kyselá chuť v ústech, potíže s polykáním, chronický kašel, chrapot, bolest v krku, pocit knedlíku v krku, nevolnost a zvracení. Pokud se u vás vyskytnou tyto příznaky, je důležité navštívit lékaře, aby určil příčinu vašich potíží a doporučil vhodnou léčbu.

Základní principy antirefluxní diety

Antirefluxní dieta pomáhá zmírnit příznaky refluxní choroby jícnu (GERD). Základním principem je omezit potraviny a nápoje, které zvyšují produkci žaludeční kyseliny nebo zhoršují uvolňování dolního jícnového svěrače. Mezi ně patří tučná a smažená jídla, citrusové plody, rajčata, čokoláda, káva, alkohol a sycené nápoje. Důležité je jíst menší porce, vyhýbat se jídlu před spaním a udržovat si zdravou váhu.

Potraviny vhodné při refluxu

Při refluxu žaludeční kyseliny uniká zpět do jícnu, což způsobuje nepříjemné pálení žáhy. Správná strava může pomoci zmírnit příznaky. Zaměřte se na potraviny s nízkým obsahem tuku a kyselin.

Doporučují se libové maso jako kuřecí, krůtí a ryby. Vařte je v páře, grilujte nebo pečte. Zelenina je vaším přítelem, obzvláště listová zelenina, brokolice, zelené fazolky a chřest. Nezapomínejte na ovoce s nízkým obsahem kyselin, jako jsou banány, melouny a jablka.

Při vaření používejte zdravé tuky, například olivový olej. Jezte menší porce a vyhněte se jídlu před spaním.

Potraviny, kterým se vyhnout

Při snaze o zdravější životní styl je stejně důležité vědět, čemu se vyhnout, jako znát potraviny, které prospívají. Existuje řada potravin, které mohou negativně ovlivňovat naše zdraví a pohodu. Mezi ně patří:

Průmyslově zpracované potraviny: Obsahují vysoké množství soli, cukru, nezdravých tuků a aditiv, které mohou vést k nárůstu hmotnosti, srdečním chorobám a dalším zdravotním problémům.

Sladké nápoje: Limonády, slazené čaje a džusy jsou plné cukru a kalorií, které přispívají k obezitě, cukrovce a zubnímu kazu.

Smažená jídla: Smažení přidává do jídla kalorie a nezdravé tuky, které zvyšují riziko srdečních chorob a dalších zdravotních problémů.

Bílé pečivo: Bílé pečivo má nízký obsah vlákniny a živin a může způsobovat prudké výkyvy hladiny cukru v krvi.

Volte raději čerstvé ovoce a zeleninu, celozrnné produkty, libové bílkoviny a zdravé tuky.

Tipy pro úpravu jídelníčku

Začněte pomalu a postupně zařazujte do svého jídelníčku zdravější varianty. Místo smažených jídel volte pečená, grilovaná nebo vařená. Omezte nezdravé tuky, cukry a zpracované potraviny. Zaměřte se na konzumaci čerstvého ovoce, zeleniny, celozrnných produktů a libových bílkovin. Nezapomínejte na pitný režim – ideální je voda, neslazené čaje nebo ovocné šťávy ředěné vodou. Plánujte si dopředu a připravujte si jídlo doma, abyste se vyhnuli nezdravým pokušením. A nezapomeňte, že důležitá je pestrost a vyváženost.

Kdy vyhledat lékaře?

Pokud máte podezření na chřipku a patříte do rizikové skupiny (např. těhotné ženy, malé děti, senioři, osoby s chronickým onemocněním), vyhledejte lékaře co nejdříve. Stejně tak je nutné navštívit lékaře, pokud se vaše příznaky zhoršují nebo přetrvávají déle než týden. Varovnými signály jsou například vysoká horečka, dušnost, bolest na hrudi, zmatenost nebo ztráta vědomí. Včasná lékařská péče může zmírnit průběh onemocnění a předejít komplikacím.

Život s refluxem: Nejste v tom sami!

Reflux neboli pálení žáhy trápí v České republice čím dál více lidí. Stres, nezdravá strava a nedostatek pohybu jsou jen některé z faktorů, které k tomuto nárůstu přispívají. Dobrou zprávou je, že s refluxem se dá žít plnohodnotný život. Důležité je dodržovat několik zásad. Zaměřte se na stravu – vyhýbejte se tučným jídlům, kávě, alkoholu a čokoládě. Jezte menší porce a dopřejte si dostatek času na jídlo. Po jídle si dopřejte krátkou procházku. Nepodceňujte ani důležitost spánku – spěte s hlavou a hrudníkem mírně vyvýšenými. A v neposlední řadě se snažte omezit stres. Jóga, meditace nebo procházky v přírodě vám pomohou najít vnitřní klid. Pamatujte, že v boji s refluxem nejste sami a existuje mnoho způsobů, jak jeho příznaky zvládat.

Publikováno: 14. 06. 2024

Kategorie: zdraví

Autor: StepanKysela

Tagy: antirefluxní dieta